Associació d'Amics de Santiga
Tradicions de Santiga
L'Aplec de Santiga

Segurament que entre la ressenya de la Festa Major de Santiga de l’any 1934 i l’any 1954 que és quan queda instaurat l’Aplec Marià, aprofitant que transcorria l’Any Sant Marià, hi van haver altres celebracions a redós de l’ermita i el seu significat.

Però sense menystenir-les gens ni mica, ens volem referir ara a la instauració solemne de l’Aplec, aleshores dit Marià, i que es va fer coincidir amb la celebració de la festa de les marededéus trobades que des de sempre s’escau el 8 de setembre -Festa Major de Santiga- perquè d’aquesta manera es reforçava la continuïtat de la història de bracet amb la tradició.

1er. Aplec Marià – Santiga, 12 de setembre de 1954

Matí i a les 11: MISSA SOLEMNE a la plaça del Santuari.
“La Schola Cantorum” interpretarà la “Missa Pontificalis”, d’en Perosi, acompanyada d’orquestra.
A continuació: PRIMERA AUDICIÓ DE SARDANES.

Tarda a les 4: Rosari i Processó i es cantaran les lletanies de la Verge.
Acte seguit: SEGONA AUDICIÓ DE SARDANES.
(Cobla Sabadell)

La jornada d’aquell Ir Aplec, l’any 1954, va ser molt reeixida i l’estela d’aquella primera trobada, encara que amb alguns canvis, ens ha portat fins avui a un Aplec de Sardanes totalment acreditat en els cercles sardanístics que, per l’entorn del nostre paratge i la tenacitat dels organitzadors, s’està acostant a la seixantena de celebracions.

Des de la parròquia es va organitzar aquella jove festa durant una bona colla d’anys, però l’empobriment de l’Aplec per raons econòmiques des de finals dels seixanta fins a principis dels setanta pel que fa al manteniment de les dues audicions va amenaçar la festa lúdica amb un final no desitjat.

I fou aleshores quan, gràcies a la consciència dels aimants de Santiga i sobretot l’afany de l’Agrupació Sardanista per mantenir la festa contra tot pronòstic, s’obrí una nova etapa i des de 1973 i coincidint amb el XXè Aplec es tornà a les dues audicions, matí i tarda, amb la celebració religiosa en honor de la Mare de Déu de Santiga també.


Associació d'Amics de Santiga

    Avís Legal - Politica de Privacitat